Ale zacznę od czegoś protego a dobrego. Od rożków z ciasta francuskiego z nadzieniem z grzybów, ziemniaków i sera. Do zrobienia nadzienia wykorzytałam końcówki kilku produktów - samotnego ziemniaka i resztki grzybów, które urozmaiciłam kawałkiem aromatycznego sera. Oj, bardzo aromatyczny był ten mój ser, ale możecie użyć dowolnego, który się łatwo topi.
A rożki są oczywiście najlepsze prosto z piekarnika.
Rożki z grzybami, ziemniakami i serem
12-14 sztuk
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 100 g świeżych grzybów, mieszanych, pokrojonych w kostkę
- 1 nieduży ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę i obgotowany
- sól i pieprz, do smaku
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 1 jajko, rozmącone, do smarowania (lub samo żółtko albo białko)
- ok. 30 g miękkiego sera (np. brie, camembert, ja użyłam Crémier de Chaumes)
Rozmroź ciasto francuskie.
Na patelni rozgrzej olej i zeszkli na nim cebulę. Dodaj grzyby, smaż 2-3 minuty, następnie wymieszaj z pokrojonym w kostkę, podgotowanym ziemniakiem i smaż dalej, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z natką pietruszki i odstaw, żeby przestygło.
Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Posmaruj ich brzegi rozmąconym jajkiem (białkiem/żółtkiem), na środek każdego nałóż po łyżce nadzienia i kawałeczku sera. Złóz w trójkąty i zlepiaj dokładnie brzegi. Układaj rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie będą gotowe, wstaw je na 20-30 minut do lodówki.
Nastaw piekarnik na 200˚C.
Schłodzone rożki posmaruj resztą rozmąconego jajka i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do zezłocenia, około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz