Naleśnikowe cannelloni z ricottą i szpinakiem

Kiedy jakiś czas temu mówiłam, że lubię szpinak, nie żartowałam. Za ogromne niedopatrzenie uważam fakt, że do tej pory zamieściłam tu tylko trzy szpinakowe przepisy. Dorzucam więc czwarty, na pewno nie ostatni.

Szpinak z ricottą ma szansę stać się najczęściej wykorzystywanym zestawieniem w mojej kuchni. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze można je wykorzystać na niezliczoną sposobów. Nadzianie nim naleśników to tylko jeden z nich.





Naleśnikowe cannelloni z ricottą, szpinakiem i sosem pomidorowym
zmodyfikowany przepis z delicious/Australia, marzec 2007
2 porcje

  • 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g świeżego szpinaku (tylko liście)*
  • 125 g ricotty
  • 1/4 szklanki parmezanu, świeżo startego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz, do smaku
  • 6 cienkich naleśników
  • 100 g (1 kulka) świeżej mozzarelli, grubo startej
  • 2 łyżki parmezanu, drobno startego - do posypania

sos pomidorowy:
 
  • 1 puszka pomidorów (ok. 400 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • sól i pieprz do smaku

Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. Pomidory posiekaj dobno. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i zeszklij na niej cebulę. Dodaj posiekane pomidory, razem z sokiem z puszki, zwiększ ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż część płynu odparuje i sos mocno zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku i zostaw z ognia.

Na czystej, dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dorzuć czosnek i smaż około 30 sekund. Dodaj szpinak i smaż razem z cebulą i czosnkiem, mieszając, dopóki szpinak nie zmięknie, tracąc przy tym znacząco na objętości. Dopraw odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem, i odstaw do ostygnięcia.

Nastaw piekarnik na 200˚C.

Chłodny szpinak posiekaj drobno, wymieszaj z ricottą i 1/4 szklanki parmezanu. Spróbuj, czy nie trzeba dodać soli i pieprzu.

Na każdy z naleśników połóż po 2 łyżki nadzienia szpinakowo-serowego. Zwiń je ciasno w rulon. Sprawdź, czy naleśniki mieszczą się w naczyniu do zapiekania, jesli są za długie, przytnij im końcówki.

Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż sos pomidorowy. Na sos połóż zwinięte w rulon naleśniki i posyp je startą mozzarellą i 2 łyżkami parmezanu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20-30 minut, aż ser się rozpuści i zezłoci.


* Jeśli używasz mrożonego szpinaku, daj połowę tej ilości i dobrze odciśnij z nadmiaru płynu przed dodaniem do ricotty.

Brak komentarzy:

Copyright © 2014 z magazynu , Blogger